Κορονοϊός, περιορισμός κυκλοφορίας, και Επιχειρηματίες στα πρόθυρα τρέλας

Κάνε την περίοδο αναμονής να αξίζει για την επιχείρησή σου…

Μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μένουμε αδρανείς. Όσο λοιπόν μένουμε σπίτι μπορούμε να ετοιμάσουμε το πιο δυνατό Come Back για την επιχείρησή μας σε μερικά απλά βήματα.

1. Ανέλυσε την επιχείρησή σου

Τώρα που ο χρόνος είναι αρκετός και χωρίς πολλές υποχρεώσεις είναι η καλύτερη ευκαιρία για την ανάλυση της επιχείρησής σας. Αφιερώστε χρόνο και σκέψη και απαντήστε στα βασικά ερωτήματα:

α) Ποιά είναι η θέση της επιχείρησής μου στην αγορά που απευθύνεται;

β) Ποιά θα ήθελα να είναι η θέση της στην αγορά;

γ) Ποιά είναι τα δυνατά της σημεία;

δ) Ποια είναι τα αδύνατα;

ε) Τι θα άλλαζες;

Η ανάλυση αυτή φαίνεται τόσο απλή και σχεδόν όλοι μας απαντάμε στα παραπάνω ερωτήματα ή σε κάποια από αυτά κάθε μέρα. Παρόλα αυτά θα διαπιστώσεις σύντομα πως εάν πάρεις μια κόλλα χαρτί, χωρίς εργασίες και υποχρεώσεις της καθημερινότητας να σε κυνηγούν, αφιερώσεις χρόνο, αναλύσεις και αιτιολογήσεις την κάθε σου απάντηση με ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου και την επιχείρησή σου η πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από όσα πίστευες μέχρι εχθές.

2. Δημιούργησε πλάνα δράσης

Έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα. Ξέρεις που βρίσκεσαι και που θες να πας. Όλα είναι πιο ξεκάθαρα τώρα. Τώρα ακολουθεί το πιο δύσκολο μέρος. Και γι αυτό πρέπει να αφιερώσεις ενέργεια και σκέψη μαζί με απαραίτητο ενθουσιασμό. Πρέπει να ορίσεις τα μέσα και τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία και στον στόχο που οραματίζεσαι. Εμείς σου δίνουμε μερικά απλά βήματα για να σε βοηθήσουμε στην διαδικασία:

  1. Διαχώρισε τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις ανά κατηγορία (πχ. βελτίωση ροής εργασίας, αύξηση παραγωγικότητας, marketing – διαφήμιση)
  2. Ιεράρχησε τις προτεραιότητες. Η σειρά μπορεί να είναι πολύ σημαντική για το αποτέλεσμα.
  3. Όπου είναι απαραίτητο  χρησιμοποίησε συμβουλευτική από ειδικούς που μπορούν να σε βοηθήσουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους για ένα καλύτερο αποτέλεσμα
  4. Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό πλάνο ανά κατηγορία με βάση του πόρους που διαθέτεις ( οικονομικούς, χρονικούς, προσωπικού)
  5. Εστίασε στα δυνατά σημεία της επιχείρησής σου γιατί αυτά θα σε ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό
  6. Ανέτρεξε ξανά και ξανά στα πλάνα σου για να τα βελτιώσεις

Να κοιτάς εκεί που θες να πας,

αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς

3. Θέσε στόχους

Έχοντας κάνει τα δύο πιο δύσκολα βήματα τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να τεθούν οι επόμενοι στόχοι. Ξέρεις που βρίσκεσαι και που θες να πας. Βάλε στόχους βραχυπρόθεσμους, ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους αλλά παράλληλα φιλόδοξους. Φρόντισε ώστε να ορίσεις μετρήσιμους στόχους ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθησή τους σε κάθε βήμα. Κάνε αναπροσαρμογές στην στρατηγική σου όποτε χρειάζεται ώστε να βρίσκεσαι πάντα σε τροχιά στόχου.

4. Προετοιμασία – Εξωτερικοί συνεργάτες

Έχεις αποφασίσει ποιό θα είναι το πλάνο και στόχος. Προετοιμάσου ώστε να ξεκινήσεις τις ενέργειες σου όσο πιο άμεσα μπορείς μόλις η επιχείρησή σου επανέλθει στη φυσιολογική καθημερινότητα μαζί με την υπόλοιπη αγορά. Σε μια παγωμένη αγορά μετά την άσχημη περίοδο που διανύουμε η επιχείρηση που θα κινηθεί γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά σίγουρα θα μπορέσει ξεχωρίσει από το πλήθος.

Διαχώρισε τις ενέργειες που χρειάζεσαι με εξωτερικούς συνεργάτες (πχ. web-design, marketing, διαφήμιση, οικονομικές, λογιστικές). Για νέους και ήδη υπάρχοντες συνεργάτες επικοινώνησέ τους αναλυτικά τις ανάγκες της επιχείρησης σου και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο επιθυμείς να υλοποιηθούν. Ζήτα αναλυτικές πληροφορίες, πάρε προσφορές που ταιριάζουν με το budget που έχεις προϋπολογίσει, σύγκρινε και επέλεξε τους κατάλληλους για να υλοποιήσεις το πλάνο δράσης που έχεις αποφασίσει στους χρόνους που έχεις αποφασίσει.

5. Τελικές διορθώσεις και Δράση

Όλη η σκληρή πνευματική εργασία σου, τα στοιχεία, οι πληροφορίες και οι συνεργασίες που χρειάζεσαι είναι έτοιμα. Κάνε τις απαραίτητες τελικές διορθώσεις και επιβεβαίωσε βήμα βήμα το πλάνο  και τους στόχους σου. Τώρα το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να περιμένεις για την στιγμή που θα μπορέσεις να ξεκινήσεις την πορεία σου προς την επιτυχία.

Επικοινωνία

Μιλήστε με ένα σύμβουλο της GoldenWebs

είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας βήμα
Επικοινωνία